Recensie: Overleefd

Vandaag start de blogtour van Overleefd en ik heb de eer om hem af te trappen, nog wel op de verschijningsdatum! Ik lees niet zo vaak historische fictie, maar ik was nieuwsgierig of dit boek me kon overtuigen om vaker naar het genre te grijpen. In deze recensie neem ik jullie mee naar 1521 en komen jullie erachter of ik van mijn tijd daar heb genoten!

Waar gaat Overleefd over?

Overleefd

AUTEUR: BRITT ZWIJNENBERG
UITGEVER: AMBILICIOUS
GENRE: HISTORISCHE FICTIE
PRIJS: €17.50

1521. De pest raast door Nederland en de dood raakt iedereen. Dit geldt ook voor Ghibe. Zijn vader is al overleden en als zijn moeder door de pest sterft, is hij op negenjarige leeftijd opeens wees. Dit weigert hij te accepteren.

Zijn hoop vestigt hij op een mysterieuze wonderdokter. Kan deze man Ghibes moeder tot leven wekken? Ghibe gaat bij hem in de leer. Vrij snel ontdekt hij dat de pest niet het enige gevaar is in het leven van een wonderdokter. Lukt het hem deze gevaren te overleven en dokter te worden?

Koop Overleefd nu bij Standaard boekhandel, Libris,…en steun je lokale boekhandel!

Wat vond ik van Overleefd?

“Wat denk jij dat logischer is? Dingen die je zelf beredeneren kan of iets wat uit een boek komt?”

Britt Zwijnenberg kan schrijven, dat is iets wat zeker is. Ik heb genoten van haar schrijfstijl en zinsopbouw. Het las heel vlot en lekker weg! Dat was zeker iets dat dit boek omhoogtrok.

Ook het verhaal zelf was echt eens iets anders om te lezen. Het onderwerp van het boek was gewoon heel interessant (en ongebruikelijk). We volgen een negenjarig jongetje dat de pest wil genezen, ik denk dat dat al best veel zegt.

Ghibe heeft al veel meegemaakt in zijn relatief korte leven, wat ik eigenlijk wel eens interessant vond om te zien. Als je negen bent begrijp je (in de meeste gevalen) de wereld nog niet helemaal, en om dan te zien hoe Ghibe hiermee omging was gewoon heel pakkend.

En zowel Ghibe als de wonderdokter lopen voor op hun tijd, waardoor ze nogal botsten met de mensen om hun heen. Het voelde heel realistisch en op sommige vlakken zelfs herkenbaar om niet begrepen te worden.

Maar ondanks alles is Overleefd een zeer kort boek. Doordat je maar 148 pagina’s leest over het leven van Ghibe, vond ik het moeilijk om me echt aan het verhaal te hechten. Het is mooi geschreven en het verhaal is interessant, maar het is niet iets dat mij persoonlijk lang zal bijblijven.

Ook voelde het niet echt alsof ik het volle effect van de zestiende eeuw kreeg. De vibe zat niet helemaal juist voor mij. De dialogen voelden niet van die tijd en de beschrijvingen hadden voor mij nét iets levendiger mogen zijn.

Dat neemt niet weg dat ik echt van dit boek heb genoten! Het was snel, leerzaam en een goede introductie aan het genre historische fictie! Overleefd van Britt Zwijnenberg krijgt van mij een 3/5!

Liefs, Alissa

One thought on “Recensie: Overleefd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s