Recensie: Sterker dan elk afscheid

Ik geloof niet in liefde op het eerste gezicht, maar toen dit mooie boek me voor het eerst in de ogen keek, sloeg de vonk toch wel een beetje over. Met mijn hoofd in de wolken besloot ik te gaan investeren in onze relatie. Vandaag vertel ik jullie of we meant to be zijn, of dat onze wegen hier toch beter kunnen scheiden!

Ja, ik kan ook niet geloven dat mijn obsessie voor boeken zo ver is gekomen dat ik deze vergelijking heb gemaakt.

Waar gaat Sterker dan elk afscheid over?

bol.com | Sterker dan elk afscheid, Enrico Galiano | 9789024590131 | Boeken

AUTEUR: ENRICO GALIANO
UITGEVERIJ: LS AMSTERDAM
GENRE: YOUNG ADULT, CONTEMPORARY/ROMANCE
PRIJS: €20.99

De 18-jarige Michele was ooit een veelbelovende keeper. Nu moet hij zijn weg zoeken met een blindenstok. Door een auto-ongeluk raakte hij in één klap zijn zicht kwijt. Nina is 17 jaar en is hoogsensitief. Sinds haar vader is overleden, woont ze alleen met haar strenge moeder.

De twee ontmoeten elkaar tijdens hun dagelijkse treinrit naar school en raken verliefd op elkaar. Maar op een dag verbreekt Nina alle contact en Michele is radeloos. Terwijl Nina in een tattooshop een tattoo laat zetten, vertelt ze aan Flo, de oudere, ruige eigenaar, over de ontmoeting. Al snel ontdekt Flo dat Nina iets achterhoudt…

Koop Sterker dan elk afscheid nu bij Standaard boekhandel, Libris,…en steun je lokale boekhandel!

Wat vond ik van Sterker dan elk afscheid?

“Ik heb een theorie: het afscheid is het mooiste moment van een liefdesrelatie. Het hevigste, meest intense, meest complete moment.”

Dit is een van de eerste zinnen waar Enrico Galiano zijn boek mee opent en me volledig mee wist te betoveren. Vanaf dat moment wist ik al meteen dat ik zou vallen voor zijn schrijfstijl. Ik kan echt met zekerheid zeggen dat ik ieder woord ten volste in me op heb genomen en tot me heb laten doordringen.

Sterker dan elk afscheid is het eerste boek dat ik van deze auteur lees, maar als je tegen mij de drie magische woorden Italiaanse John Green zegt, kun je toch al niets anders van me verwachten dan het te lezen? En ik dacht nooit dat ik het zou zeggen, maar Enrico Galiano doet voor mij echt niet ten onder aan mijn absolute favoriete auteur, John Green.

De woorden zijn zo zorgvuldig uitgekozen en dan heb ik het nog niet over de citaten, de metaforen, de lessen! Door dit alles voelde het echt een beetje als thuiskomen. Want ja, fans van John Green zullen dit boek verslinden, maar toch weet Enrico Galiano zijn eigenheid te bewaren.

Ik heb geen woorden voor wat hij in de span van 380 bladzijden met me heeft gedaan. Terwijl ik dit las voelde ik me echt een onderdeel van het verhaal en ik zat echt verwikkeld in de gigantische zooi dat het leven van Nina en Michele heet.

De karakters liggen stuk voor stuk heel dicht bij mij. Ik kon me vooral heel erg goed in Nina herkennen, maar dat betekende niet dat ik niet evenveel van de anderen ben gaan houden. Ze voelden realistisch, als vrienden, en hoe al hun afzonderlijke verhalen verweven worden tot één groot, meesterlijk geheel is magisch.

In de twee eerste dagen dat ik dit boek las heb ik eigenlijk alles gelezen, behalve het laatste hoofdstuk. Toen heb ik het zo’n twee weken (misschien langer) aan de kant gelegd. Waarom? Omdat ik zo geabsorbeerd was in het verhaal en ik tijd nodig had om alles te verwerken. En misschien ook omdat ik bang was voor wat ik met mijn leven moest als het eindigde. Maar was dit boek ook Sterker dan elk afscheid (kijk wat ik heb gedaan!)?

Ehm, ja! Dit was echt zo’n einde dat zo dubbel is dat het fysiek pijn doet. Alles wat ik wilde was weten wat er nu echt was gebeurd, maar langs de andere kant is het mooie juist dat dit verhaal geen zwart of wit heeft, enkel grijs.

Ik heb dit boek volledig tot me genomen nu (het kostte echt wel even om te verwerken) en ik voelde gewoon hoe Enrico Galiano zijn hart en ziel hierin heeft gestopt en zo ook dat van mij heeft gestolen. Ik heb geen woorden meer, wow…

Ik ben zo blij dat ik de kans heb gekregen dit te lezen doordat het naar het Nederlands vertaald is, maar mensen over de hele wereld zouden die kans moeten krijgen. Ik wil meer voor dit boek zodat ik (nog meer) kan huilen. Sterker dan elk afscheid en ik gaan nog een lange relatie tegemoet. 5/5, zonder na te denken!

Bedankt LS Amsterdam/VIB Young adult voor het opsturen van dit exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie en dat ik mocht deelnemen aan de videochat met Enrico Galiano. Het was een geweldige ervaring!

Liefs,
Alissa

P.S: Is het duidelijk dat ik wil dat je dit boek nu leest? 🙂

One thought on “Recensie: Sterker dan elk afscheid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s