Recensie: Moordgids voor lieve meisjes

Ik ben al jaren op zoek naar een thriller die alles heeft. Het is een van mijn favoriete genres, maar in Young Adult zijn pareltjes lastig te vinden. Ofwel is het plot niet sterk genoeg, ofwel zijn de karakters zwak. Vandaag laat ik jullie weten of Moordgids voor lieve meisjes mij wel volledig wist te bekoren.

Waar gaat Moordgids voor lieve meisjes over?

AUTEUR: HOLLY JACKSON
UITGEVERIJ: VOLT
GENRE: YOUNG ADULT, THRILLER/MYSTERIE
PRIJS: €15.00

ZAAK GESLOTEN

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.

Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven?

Koop Moordgids voor lieve meisjes nu bij Standaard boekhandel, Libris,…en steun je lokale boekhandel!

Wat vond ik van Moordgids voor lieve meisjes?

“En hoewel dit boek gruwelijke elementen bevat, ben ik erachter gekomen dat die niet simpelweg onder te verdelen zijn in goed of slecht. Uiteindelijk bleek dit een verhaal te zijn over mensen met variërende nuances van duistere wanhoop die tegen elkaar opbotsten.”

Het concept van dit boek was al meteen iets voor mij. Om eerlijk te zijn had ik zo’n voorgevoel dat het hoofdpersonage Pippa en ik het héél goed zouden kunnen vinden.

Ah, ik kan er echt van genieten hoe dit boek zoveel stereotypes binnen het young adult thriller/mysterie genre breekt. Het hoofdpersonage is geen naïef meisje dat niet weet waar ze zichzelf ingooit. In tegendeel: ze is berekend en sterk en in zoveel opzichten herkenbaar.

Dit boek is ook nog eens zo lekker gecompliceerd! Het zet je steeds weer op het verkeerde been, komt af en toe verrassend uit de hoek én het heeft een moordbord. Komaan, dat is toch alles dat je wilt!

Vaak is het moeilijk om uit te leggen waarom je een boek zo goed vindt, maar bij deze vind ik dat wel meevallen. Alles paste gewoon zo goed in elkaar, ondanks dat het duizend puzzelstukjes waren. Holly Jackson wist ieder stukje op een perfecte plaats te leggen en ik heb daar zo van genoten!

En ja hoor, Holly Jackson weet ook echt hoe ze moet schrijven. Het is alsof boeken zoals deze op haar lijf zijn geschreven. Ze weet precies de juiste woorden te gebruiken om spanning (en misschien zelfs een beetje argwaan) op te roepen. Haar sterke woordkeuze is nog iets positiefs aan dit verhaal, het klopte gewoon in het geheel!

Daarnaast vond ik het eigenlijk ook heel realistisch, iets wat vaak achterwege wordt gelaten bij dit soort boeken. De relaties die karakters vormen zijn meer bijzaak, maar toch zat ik de hele tijd te glimlachen (lees: af en toe glimlachen, vaak schreeuwen).

Tot het einde ben je in de ban van dit verhaal en je zal waarschijnlijk niet heel vroeg gaan slapen als je in de avond begint te lezen…

Want om heel eerlijk te zijn: vaak voelde het alsof bijna iedereen het gedaan kon hebben, maar op het einde dacht je alsnog natúúrlijk, hoe heb ik dit gemist? De verdachtenlijst was lang, maar niet onrealistisch; de motieven bleven sterk.

Dit is mijn favoriete thriller. Ik heb hem eindelijk gevonden!

Ik ben redelijk zeker dat dit dan ook mijn favoriete boek van 2020 gaat worden. Ik kan hem alleen maar aanraden; het is een rollercoaster, maar wel eentje waar ik enthousiast van word. Een 5/5, niets anders aan toe te voegen!

Bedankt Volt en L&M books voor het opsturen van dit exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Liefs,
Alissa

4 thoughts on “Recensie: Moordgids voor lieve meisjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s